Hallituksen puheenjohtajan itsenäisyyspäivän puhe

Blogi

Itsenäinen Suomi merkitsee meille kaikille varmasti paljon. Toisille tulee mieleen urhoollisuus, jolla maamme pidettiin itsenäisenä, kun taas toisille itsenäinen Suomi merkitsee tekniikan kehitystä ja tekniikan kärkimaana olemista. Minulle, kuten varmasti monelle muullekin, koulutus ja hyvinvointivaltio ovat itsenäisen Suomen suurimpia saavutuksia.

100-vuotiaassa Suomessa muistellaan usein sotaa ja niitä urheita ihmisiä, jotka taistelivat rintamalla itsenäisyytemme vuoksi. Heidän tekemäänsä työtä ei voi koskaan kiittää tarpeeksi. Suomi on kuitenkin saavuttanut paljon muutakin ja uskon, että nämä saavutukset ovat juuri itsenäisyytemme ansiota.

Opiskelijakollegat ympärilläni kuvastavat yhtä suurinta ylpeyden aihetta itsenäisessä ja vapaassa Suomessa: koulutusta. Suomi on kuulunut pitkään koulutuksen kärkimaihin. Se, että meillä on ilmainen koulutusjärjestelmä, on varmasti kaikille yhteinen ylpeydenaihe, vaikka koulutuksen sisällöistä oltaisiinkin joskus eri mieltä.

Suomi 100 -teemaan on kuulunut voimakkaasti ajatus yhdessä tekemisestä. On hienoa nähdä, kuinka myös opiskelijaliikkeemme on kehittynyt merkittäviin mittakaavoihin 100-vuotiaan Suomen rinnalla. Niin opiskelijajärjestöt kuin kaupungit ja korkeakoulutkin käyvät aitoa vuoropuhelua, ja saammekin varmasti nähdä tulevaisuudessa entistä tehokkaampaa ja laadukkaampaa korkeakouluopetusta.

Tämä itsenäinen maa on mahdollistanut minulle turvallisen kasvualustan, ja kasvattanut minut maailmaa ja yhteiskuntaa ymmärtäväksi kansalaiseksi. Minun asemani tai vanhempieni asema yhteiskunnassa ei määritä sitä, miten pitkälle minä voin päästä yhteiskunnassa. Tämä ei ole itsestäänselvyys.

Meistä jokaisella on mahdollisuus muuttaa maailmaa ja tehdä siitä parempi. Tämä ei kuitenkaan olisi mahdollista ilman itsenäistä maatamme. Siksi on hyvä pysähtyä miettimään edes yhtenä päivänä vuodessa, mitä itsenäisyys on maksanut, ja muistaa miten onnekkaita me olemme, kun saamme asua itsenäisessä ja hyvinvoivassa maassa.

(Kuva: Timo Kovala / TYY)