Hyötyliikunta hyödyttää yksilöä ja yhteiskuntaa

Blogi

On ihana pyöräillä kouluun. Omalla pyörällä kulkiessa on perillä oikeaan aikaan, saa nauttia ulkoilmasta, stressi purkautuu ja kuntokin kohenee. Eikä tarvitse pelätä jonkun vieraan istuvan viereen ja juttelevan bussissa.

Hyötyliikunta on myös kansanterveyden ja sitä kautta kansantalouden näkökulmasta kannattavaa. Kansantautimme sydän- ja verisuonisairaudet aiheuttavat yhteiskunnalle vuosittain merkittävän laskun. Vuonna 2012 kaikista sairauspäivärahakausista 4 prosenttia myönnettiin sydän- ja verisuonitautien diagnooseilla. Vähentämällä ylipainoa ja lisäämällä liikuntaa voidaan THL:n mukaan vähentää merkittävästi kohonneen verenpaineen, korkean kolesterolin sekä diabeteksen riskiä.

Aikuista ihmistä ei voi pakottaa liikkumaan, mutta on tärkeää luoda ilmapiiri, jossa liikkumiseen kannustetaan ja sille luodaan kunnolliset puitteet. Hektisessä ja kiireisessä arjessa, jossa istumatyön määrä jatkuvasti kasvaa, korostuu myös hyötyliikunnan tarve. Jo kahdesta kolmeen kertaa viikossa hien pintaan nostattavaa liikuntaa auttaa ylläpitämään yleiskuntoa ja ehkäisemään kansantauteja. Vielä parempi, jos siihen lisää lihaskuntoharjoittelua mukaan. Vahva keskiruumis vähentää niska-hartiaseudun särkyjä ja osaltaan parantaa elämänlaatua. Väsymystä vastaan taistellaan parhaiten liikunnalla sekä riittävällä määrällä mielekästä tekemistä. Positiivisuudella on myös todettu olevan vaikutusta kaikkeen sairauden ehkäisyyn ja hoitoon.

Kouluun on mukava pyöräillä, mutta perillä alkaa yleensä kiukuttaa. Jo seitsemän kilometrin pyöräily saa hien nousemaan pintaan. Etenkin, jos pitää vauhtia yllä ja sotkee vastatuuleen, joka ei milloinkaan tunnu kääntyvän myötätuuleksi. Koululta ei kuitenkaan löydy suihkuja tai tiloja vaihtaa vaatteita. Kanssaopiskelijoiden puolesta taas ei ole mukavaa olla hikisissä kamppeissa koko päivää. Mukava olisi myös meikata, mutta hikisessä naamassa ei meikit kauaa säily. Pyöräillä aion kuitenkin jatkossakin, joten jokin ratkaisu pitää itsekseen keksiä.

Oppilaitoksissa ja työpaikoilla tulisi kiinnittää huomio siihen, että kuntoliikkujalla on mahdollisuus peseytyä ja laittautua ennen työpäivän alkua, jotta liikkuminen ei jää kiinni siitä, millainen loppupäivä on. Suurelta tuntuva kertakustannus kunnollisten peseytymis- ja liikuntatilojen rakentamiseen maksaa itsensä takaisin hyvinvointina ja jaksamisena. Sydän- ja verisuonitaudit tulevat meille kalliiksi, vaikka niiden ennaltaehkäisy olisi helppoa ja tulisi paljon halvemmaksi.