Vierasblogi: Kannattaako opiskelijan hankkia luottokortti?

Blogi

TUOn blogissa julkaistaan toisinaan vieraskynäkirjoituksia, joiden sisältö koskettaa opiskelijan elämää.

Ensi kädeltä luottokortti opiskelijalle voi kuulostaa täysin tuhoon tuomitulta idealta. Miksi ylipäätänsä hankkia kortti, jonka riskinä piilee ylimääräinen kulutus ja kulut? Opiskelijan arki on muutenkin yhtä rahojen kanssa tasapainoilua, eikä ennestään otettu opintolainakaan paljon auta asiaa. Kuitenkin luottokortti tarjoaa joitakin etuja, joita ei esimerkiksi tavallisella pankkikortilla saa. Alla pohdin luottokortin hankintaa opiskelijan näkökulmasta, ja annan vinkkejä luottokorttien vertailuun.

Kortin hyvät puolet

+Osto ja tuoteturva
Kaikissa luottokorteissa on vakiona ostoturva, joka korvaa tuotteen silloin, kun sen toimituksessa ilmenee ongelmia: esimerkiksi jos verkko-ostos katoaa, saapuu perille viallisena tai on kokonaan väärä. Lisäksi joihinkin luottokortteihin kuuluu myös tuoteturva, joka eroaa ostoturvasta siinä, että se korvaa tuotteen myös käytön aikana koituneiden sattumusten varalta, joita ovat etupäässä rikkoutuminen, katoaminen ja varastaminen.

+Hintaturva
Luottokortin hintaturva on eräänlainen hintatakuu, joka varmistaa sen, että kuluttaja saa ostettua halvimman mahdollisen tuotteen: jos jokin jo ostettu tuote löytyy jostakin toisesta kaupasta halvemmalla, saa kuluttaja näiden tuotteiden hintojen välisen erotuksen takaisin, jos tuote on ostettu luottokortilla. Hintaturvan kanssa tulee kuitenkin olla tarkkana, sillä se ei yleensä kosketa esimerkiksi tarjoustuotteita. Siksi kannattaa tarkistaa oman korttinsa hintaturvan ehdot aina erikseen.

+Matkavakuutus
Joidenkin luottokorttien mukana tulee myös matkavakuutus, joka voi osoittautua joissain tapauksissa jopa halvemmaksi kortin kanssa, kuin erikseen hankittuna. Eri korttien matkavakuutusten ehdot voivat kuitenkin poiketa toisistaan aika lailla, joten tässäkin tapauksessa on syytä kääntyä oman luottokorttiyhtiön puoleen. Parhaimmillaan luottokortin matkavakuutus voi kattaa sairauskulujen korvaukset, matkatavarat sekä matkan peruuntumisen, mutta toisaalta taas vakuutuksen kesto ja voimassaoloalue voivat olla rajattuja.

Kortin huonot puolet

-Korkokustannukset
Luottokortin mahdollisesti huonoin puoli on se, että jos ei maksa otettua luottoa ajoissa takaisin, se alkaa keräämään korkoa. Pahimmillaan tämä voi johtaa velkakierteeseen, jossa maksamattomia laskuja maksetaan uudella luotolla tai lainalla. Siksi luoton ottamisessa tulee aina olla tarkkana, ja arvioida tarkasti oma maksukykysä ennen mahdollisen luoton ottamista. Otettu luotto tulisi aina maksaa takaisin ennen eräpäivää, jottei kalliita viivästyskorkoja tai muita kuluja pääsisi kertymään.

-Ei automaattiveloitusta
Usein luottokorttilaskun automaattinen veloittaminen omalta pankkitililtä ei ole mahdollista, joten lasku tulee aina joka kuukausi maksaa erikseen. Tämän johdosta on se riski, että luoton takaisinmaksamisen voi helposti unohtaa, varsinkin jos on tottunut kuukausittaisten maksujen automaattiseen veloitukseen. Luottokorttilaskujen kanssa tulee siis aina olla tarkkana, ja vaikka pistää muistutus laskun mahdollisesta eräpäivästä hyvissä ajoin etukäteen.

-Vuosimaksulliset luottokortit voivat olla kalliita
Maksulliset luottokortit voivat olla opiskelijan kukkarolle liian kalliita, varsinkin jos haluaa välttää kaikenlaisia ylimääräisiä menoja. Karkeasti ottaen kaikkein halvimmat vuosimaksulliset luottokortit maksavat noin 50 euroa vuodessa, kun kalleimmat kortit voivat kustantaa pahimmillaan jopa 720 euroa vuodessa. Toisaalta kannattaa pitää mielessä, että maksullisten luottokorttien mukana tulee yleensä erityisiä etuja, joita ei vuosimaksuttomilla luottokorteilla saa, kuten esimerkiksi lentokenttälounge-etu tai concierge-palvelut.

Milloin kortti kannattaa hankkia?

1. Tykkää matkustamisesta
Jos matkustaminen on lähellä sydäntä ja huomaa löytävänsä itsensä usein kaukaisilta mailta vaeltamasta, niin voi matkavakuutuksellisen luottokortin hankkiminen olla ajankohtaista.

2. Ostaa paljon tavaroita verkosta
Vannoutuneen verkkoshoppailijan kannattaa myös harkita luottokortin hankkimista, sillä netistä ostetuille tavaroille voi käydä matkan varrella vaikka mitä, ja varsinkin kalliit tuotteet on hyvä suojata mahdollisilta vahingoilta luottokortin osto- ja tuoteturvalla.

Milloin korttia ei ainakaan kannata hankkia?

1. Taipumus velanottoon
Jos tietää että on taipumusta velanottoon, eikä säästäminen ole ihan oma juttu, ei kortin hankkiminen välttämättä kannata. Näin pysyt varmimmin turvassa mahdolliselta velkakierteeltä.

2. Ei välitä raha-asioista
Omista raha-asioistaan piittaamattoman opiskelijan ei myöskään kannata hankkia luottokorttia, koska luottokortin omistaminen vaatii ainakin jonkinlaista ymmärrystä laskujen maksamisesta, jotta pystyy välttymään esimerkiksi viivästyskoroilta.

Kirjoittaja on VertaaEnsin.fi -sivuston sisällöntuottaja.