Keneltä pyydän apua, jos sitä tarvitsen?

Blogi

Nuorten ja opiskelijoiden jaksaminen on ollut yhä useampaan otteeseen uutisissa ja keskusteluissa sosiaalisessa mediassa. Olenko unohdettu yksin huolieni ja murheitteni kanssa? Auttaako kukaan minua? Keneltä saan apua? Pitkät YTHS jonot, hoitoon pääsy, pitkä prosessi, uupuminen, jaksaminen – nämä kaikki edellä mainitut asiat huolestuttavat ja mietityttävät opiskelijoita päivittäin.

Onneksi opiskelijoilla on monta kanavaa käytettävissä, kuten esim.:

Opinto-ohjaaja
Ota yhteyttä opinto-ohjaajaan, jos esimerkiksi: opintosi eivät etene, opiskelun kokonaistavoitteesi eivät ole selkeät, vaarana on opintojen keskeyttäminen tai sinulla on oppimisvaikeuksia.

Koulutuskohtaiset opinto-ohjaajat löytyvät tästä.

Opintopsykologi
Opintopsykologit auttavat mm. seuraavissa asioissa: opiskelu-uupumus, ajanhallinnan ja itsesäätelyn ongelmat, yllättävät opiskeluun vaikuttavat vastoinkäymiset ja opiskeluyhteisön toimintaan liittyvät ongelmat.

Turun AMK:ssa toimii 2 opintopsykologia.

YTHS
YTHS auttaa melkeinpä kaikissa mahdollisissa meitä askarruttavissa asioissa. Heille on helppo jättää soittopyyntö, jonka jälkeen voi keskustella itseään huolettavista tai mietityttävistä asioista.

YTHS yhteystiedot löytyvät tästä.

Kaupungin terveydenhuolto
Mikäli YTHS ei pysty auttamaan, niin siinä kohtaa pitää suunnata Turun kaupungin terveydenhuollon pariin. Se on opiskelijoille täysin maksuton, joten siitä ei tarvitse murehtia.

Kolmannen sektorin järjestöt
Nyyti, Tsemppari, Syli, jne. Lista on pitkä. Turusta (ja Suomesta) löytyy monen monta kolmannen sektorin järjestöä moniin eri tarkoituksiin. Kolmannen sektorin toimijoita löytyy siis tilanteeseen kuin tilanteeseen. Kannattaa rohkeasti ottaa yhteyttä heihin. Valtaosan toiminta on täysin ilmaista mutta jotkin aktiviteetit voivat sisältää omavastuuosuuksia.

Tiivistettynä:
Apua saa aina. Mihin tahansa edellä mainittuun tahoon otatkaan yhteyttä, pystyvät he auttamaan tai eivät, ainakin osaavat ohjata oikeaan suuntaan. Vaikka kynnys saattaa vaikuttaa aluksi isolta, niin yhteydenoton jälkeen kaikki muuttuu helpommaksi. Ensimmäinen askel on usein se vaikein, mutta silti loppujen lopuksi, se kannattavin.

”Rohkein on se ketä uskaltaa myöntää sen, että tarvitsee apua. Ei se, joka taistelee kaiken kanssa yksin.”