Lähtisitkö silloin kanssani ehdolle?

Blogi

Tällä viikolla on voinut bongata kampuksilla ilmoitustauluilta ja TUOn some-kanavista mainoksia edustajistovaaleista. “Mitkä ihmeen vaalit?” tai “ei voisi vähempää kiinnostaa”, on moni saattanut ajatella. Miksi siis vaaleista pitäisi olla kiinnostunut, ja miksi pitäisi lähteä ehdolle?

Opiskelijakunnassa ylintä päätösvaltaa käyttää edustajisto, johon valitaan joka syksy vaaleissa 31 jäsentä (edaattoria) ja korkeintaan 31 varaedaattoria. Edustajisto on siis ikään kuin opiskelijakunnan eduskunta. Keskeisimpiin edustajiston tehtäviin kuuluu opiskelijakunnan talousarviosta ja toimintasuunnitelmasta päättäminen, sekä opiskelijaedustajien valitseminen erilaisiin työryhmiin ja muihin vaikuttamispaikkoihin. Tämän lisäksi edustajiston tärkeä tehtävä on ohjata pitkin vuotta hallituksen toimintaa.

Kuka tahansa opiskelijakunta TUOn jäsen voi lähteä ehdolle vaaleissa, kunhan on maksanut jäsenmaksunsa ehdokasasettelun päättymiseen (13.10.2017 kello 12.00) mennessä. Edustajistovaalit käydään suhteellisena henkilökohtaisena listavaalina. Listoja, eli edustajistoryhmiä, on edustajistossa siis erilaisia, esimerkiksi koulutusalayhdistysten ja poliittisten puolueiden listoja. Lisätietoja vaaleihin liittyvistä käytännön asioista löytyy TUOn nettisivuilta.

Mutta miksi siis ehdolle? Noh, opiskelijakuntahan on juuri sen näköinen, kuin jäsenet siitä tekevät. Siksi on opiskelijakunnan etu, siis sinunkin etusi, että luottamuspaikoille pyrkii ja valitaan opiskelijoita laajasti eri koulutusaloilta ja kampuksilta. Yhtä lailla on tärkeää, että edustettuina on sekä ensikertalaisia että konkareita. Älä siis epäroi, jos et tiedä vielä kaikesta kaikkea, koska tekemällä oppii! Opiskelijakunnassa erilaisissa luottamustoimissa toimiminen on myös mitä parhainta oppia: Suomi on yhdistysten luvattu maa, joten melko todennäköisesti tulet tarvitsemaan esimerkiksi kokoustaitoja jossain vaiheessa elämääsi. Tutustuminen ja verkostoituminen muiden opiskelija-aktiivien kanssa on myös opiskelijakunnassa toimimisen hyviä puolia.

Kiinnostuitko? Siinä tapauksessa lähde ehdolle, tai tule ainakin kuuntelemaan lisätietoja Minäkö edustajistoon? -koulutukseen tiistaina 10.10. kello 16.00-16.30 Lemminkäisenkadulle!Kommentit on suljettu.