Muutosten vuosikymmen alkaa vaikealla vuodella

Blogi

Australiassa on maastopalo, joka riittäisi kattamaan melkein Lapin, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kokoisen alueen. Lähi-Itä ja Yhdysvallat lipsuvat hiljalleen kohti sotaa lennokki- ja ohjusiskujen jälkeen. Yhdistynyt kuningaskunta vetäytyy Euroopan unionista vieden maailmaa kohti uutta isolationismin ja nationalismin aikaa. Osakemarkkinat ottavat toiseksi suurimman prosentuaalisen sukelluksensa ikinä. Vappu on peruttu, sillä koronavirus saapuu näyttävästi Suomeen vieden koko Uudenmaankin karanteeniin. Eikä edes kolmasosa vuodesta ole vielä kulunut.

Vuosi 2020 on tarjonnut omanlaisiaan haasteita kaikille niin henkilökohtaisesti kuin yhteisestikin. Monet opiskelijat ovat jääneet pandemian takia ilman työpaikkoja, harjoittelupaikkoja tai sosiaalisia kontakteja. Opiskelijakunta on kamppaillut taloutensa kanssa, joutunut ottamaan kantaa opiskelijoiden tasa-arvoisen kohtelun puolesta ja tehnyt vaikean päätöksen erota kattoliitostaan SAMOKista. Valtio velkaantuu hurjaa vauhtia, ilmastonmuutos jatkuu samaan malliin ja koronapandemia on aiheuttanut mittaamattoman määrän vahinkoa.

Valtaosa tulevaisuuden ongelmista tulee kuitenkin ajallaan meidän, nykyisten opiskelijoiden, kannettavaksemme. Niin valtionvelkaa kuin ilmastovelkaakin pääsevät makselemaan tulevat sukupolvet eläkkeidensä, ympäristönsä ja elintasonsa uhalla. Vuonna 2020 aloittaneiden opiskelijoiden puutteellinen kiinnittäytyminen osaksi korkeakouluyhteisöä tulee heijastumaan opiskelijoiden hyvinvointiin ja opiskelijakulttuuriin vielä vuosia.

Tänä vuonna on toki saatu meillä ja maailmalla aikaiseksi jotain hyvääkin. Yhdysvaltain presidentin virkaan astuva Joe Biden on luvannut, että Yhdysvallat palaa osaksi Pariisin ilmastosopimusta. Opiskelijakunnan sääntöihin tehtiin tarpeellisia uudistuksia, edustajistovaalit saatiin järjestettyä ja lukemattomia pieniä tekoja on saatu tehtyä opiskelijoiden eteen poikkeustilanteesta huolimatta. Uusi kampusrakennus ja KAMPUSPUBI valmistuivat epäilijöistä huolimatta, vaikkei niitä täydelle käytölle olekaan vielä saatu. YTHS-uudistus tuo jatkossa opiskelijoille varmemmat ja tasavertaisemmat opiskelijaterveydenhuoltopalvelut.

Paljon on toki tehtävää jäljellä. Koronavirus ei ole väistynyt ja on meidän jokaisen vastuulla jaksaa pyrkiä estämään sen leviämistä kaikkia meillä olevia keinoja käyttäen. Maski, käsienpesu saippualla ja tartunnan mahdollistavien tilanteiden rajoittaminen on edelleen tehokkain keino päästä mahdollisimman nopeasti takaisin normaalitilanteeseen, kun tarkkaa aikataulua rokotteen saamiseksi ei vielä ole.

Kun tilanne sallii, on opiskelijakunnan ensi vuonna huolehdittava, että kaikista nyt etäämmälle jääneistä opiskelijoista saadaan mahdollisimman nopeasti koppia ja heidät saadaan juurrutettua osaksi yhteisöä. Opiskelijakunnan pitää myös löytää tarvittavat ratkaisut taloudellisen tilanteensa tasapainottamiseksi, viimeistellä tänä vuonna aloitettu sääntömuutosprosessi ja varmistaa YTHS:n toimivuus sekä ylläpitää opiskelijakunnan vaikuttavuutta yhdessä sidosryhmien kanssa. Toivottavasti tämän vuoden aiheuttama pysähtyminen auttaa kuitenkin uudistamaan vanhentuneita käytäntöjä toimivimmiksi esimerkiksi opiskelijakulttuurin osalta.

Tällä vuosikymmenellä odotetaan ratkaisua moneen sosiaaliseen sekä ilmasto- ja talouskysymykseen. Vaikka vuosi 2020 ei ehkä ollut näille paras mahdollinen alku, on uskottava ja toivottava, että tilanne muuttuu joutuisasti parempaan suuntaan. Älkäämme antako maailman muuttaa tai lannistaa meitä, vaan muuttakaamme me yhdessä maailmaa.

Toivon kuitenkin, että jokainen meistä ehtii vielä rauhoittumaan loppuvuoden aikana pieneksi hetkeksi elämään ilman stressiä, kiirettä tai paineita. Opiskelijakunnassa työ paremman huomisen eteen jatkuu ensi vuonnakin uuden hallituksen voimin. Siihen asti suosittelen sinuakin hieman lepäämään.

Toivotan kaikille oikein onnellisia joulunpyhiä ja valoisampaa uuttavuotta 2021.