Puhutaan häirinnästä myös Turun AMK:ssa!

Blogi

”Opiskelijabileet muutamia vuosia sitten. Oltiin baarissa ilman haalareita, minullakin mekko päällä. Tiskillä eräs jäbä kouraisi kädellään mekon alta. Kouraisu osui muuhunkin kuin ”vain” pakaroihin. Hämmennyin täysin näin härskiä tekoa. Kehotin tyyppiä olemaan enää ikinä olla tekemättä niin, häipyä ja olla onnellinen ettei *(silloinen kumppanini) nähnyt tilannetta.”

Lähde: Tapaus 14, memyos.fi

Viime aikoina mediassa on keskusteltu seksuaalisesta häirinnästä kansainvälisen #metoo –kampanjan myötä. Kampanja sai jatkoa ensin ruotsinkielisestä #dammenbrister –kampanjasta ja nyt #memyös –kampanjasta, jossa naiset ja muun sukupuoliset  voivat jakaa nimettömänä kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä. Osa kokemuksista jaetaan memyos.fi-nettisivulla asianomaisten luvalla. Sivulla voi myös allekirjoittaa adressin, jossa vaaditaan loppua seksuaaliselle häirinnälle, väkivallalle ja ahdistelulle. Aiheesta keskusteltiin tällä viikolla myös eduskunnassa.

Nuo kokemukset seksuaalisesta häirinnästä ovat karua luettavaa. Seksuaalista häirintää on monenlaista insestistä kourimiseen ja huoritteluun. Häirintää tapahtuu kaikkialla: kotona, julkisilla paikoilla, työpaikoilla ja oppilaitoksissa. Korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimuksen mukaan seksuaalista väkivaltaa oli kokenut 14 % naisista ja 2 % miehistä. Suurin osa kokemuksista on tullut jo ennen korkeakouluopiskelua, mutta osa opiskeluaikana. Tämän lisäksi on seksuaalista häirintää, joka ei täytä väkivallan määritelmää.

Niin TUOssa, kuin muuallakin opiskelijaliikkeessä, on ollut jo pitkään käytössä häirintäyhdyshenkilöt. Niin kuin tarinoista käy ilmi, emme voi taputtaa itseämme olalle häirinnästä vapaana toimintana. Korkeakoulumaailmassa tapahtuu seksuaalista häirintää niin oppimistilanteissa, bileissä kuin opiskelija-aktiivien keskuudessakin. Tämän pitää loppua. Sen takia seksuaalisesta häirinnästä pitää puhua ja siihen pitää puuttua aktiivisesti.

Toimin TUOssa toisena häirintäyhdyshenkilönä, eikä meidän tietoomme juurikaan näitä häirintätapauksia tule. En usko, että se johtuu siitä, ettei häirintää tapahdu. Sen sijaan uskon, että häirinnästä ei uskalleta puhua, häirintää ei tunnisteta tai/ja TUOn häirintäyhdyshenkilötoiminta ei ole tunnettua.

Haluankin kannustaa jokaista Turun ammattikorkeakoulussa aktiivisesti puuttumaan kaikenlaiseen häirintään. TUOssa toimii kaksi eri sukupuolta olevaa häirintäyhdyshenkilöä, jotka käsittelevät yhteydenotot luottamuksellisesti. Asiaa viedään eteenpäin vain, jos asianomainen niin haluaa. Jos siis kohtaat häirintää, ole rohkeasti yhteydessä.Kommentit on suljettu.