Tasapainottelua arjessa

Blogi

Moikka kaikille!

Mun nimi on Kia ja toimin tänä vuonna tuutoroinnissa hallituksen jäsenenä.

Aloitin opiskelun syksyllä 2020 liiketoiminnan logistiikan koulutusohjelmassa. Samalla kun opiskelu eteni, kiinnostuin TUOn edustajiston vaaleista ja pitkien suositusten jälkeen ilmoittauduin ehdolle. Pääsin edustajistoon varajäseneksi ja nopeasti sen jälkeen myös hallitukseen.

Ajattelin, että kyllä aika tulee riittämään opiskeluun, hallitustehtäviin ja töissä käymiseen. Kävikin nopeasti ilmi, että tämä ei ollutkaan niin helppoa kuin miltä se vaikutti. Jostain oli pakko leikata, koska muuten en olisi pystynyt suorittamaan mitään kunnolla. Päätin, että muutamasta kurssista voin luopua ja silti suorittaa suositellun määrän opintopisteitä. Tästä syntyi toimivampi tasapaino arkeen jaksamisen säilyttämiseksi.

Tasapaino on kaiken A ja O. Ilman tasapainoa jokin elämän osa-alueista varmasti kärsii. 

Kaikki ovat varmasti kuulleet pyhästä kolminaisuudesta: sosiaaliset suhteet, koulu ja uni. Et voi panostaa sosiaalisiin suhteisiin verottamalla koulua, etkä panostaa kouluun verottamalla unta. Taikasana näiden yhdistämiselle on tietenkin aikataulutus, niin itsestäänselvyydeltä kuin se kuulostaakin. Kalenteri kannattaa ottaa haltuun ja merkata sinne myös vapaa-aika, esimerkiksi lenkillä käymiseen tai kirjan lukemiseen. Tällöin et tule sopineeksi sen päälle muuta, vaan muistat myös ottaa aikaa itsellesi ja rentoutua.

Vaikka hallitustehtävät työllistävätkin useita tunteja viikossa, en ole katunut hallitukseen lähtemistä päivääkään. Aikaa löytyy aina, kun sitä järjestää, ja jaksaminen on kunnossa, kun muistaa pitää itsestään huolta. Vaikka mielelläni otan kaikenlaista ”ekstrahommaa” ja sanon usein kyllä, olen oppinut myös delegoimaan asioita muille, kun oma kalenteri on ollut täynnä. Tämä on tärkeä taito myös myöhemmin työelämässä, jotta motivaatio säilyy ja hyvinvointi ei kärsi.

Jaksamisesta huolehtimisen tärkeys korostuu erityisesti tänä aikana. Aina ei kuitenkaan tarvitse jaksaa, ja se on täysin ok. Jos arki tuntuu raskaalta, muista pyytää apua läheisiltäsi ja olla yhteydessä esimerkiksi opintopsykologiin opintoihin tai jaksamiseen liittyvissä kysymyksissä!