Tuutoroinnin tärkeyttä aloittavalle opiskelijalle ei voi aliarvoida

Blogi

Muistatko tunteen, kun olit ensimmäistä päivää koulussa tai valintakokeissa?

Vieras paikka ja sietämätön jännitys. ”Osaanko oikeaan paikkaan? Olenko ajoissa? Keneltä voin pyytää apua? Onko paikalla tarpeeksi opasteita? Olenko varmasti oikeassa paikassa? Eihän täällä oo ketään keneltä uskallan kysyä!” Ja muita ajatuksia poukkoilee päässä, ja pitäisi päästä ajoissa oikeaan paikkaan. Mä, Sandra, muistan, vaikka ensimmäisestä päivästä ICT-Cityn ovilla onkin kulunut jo vuosia.

Sen päivän ansiosta mä voin sanoa myös olevani kokenut tuutoroinnin ihanuudet hyvin monelta kantilta ja sisäistäneeni sen, miksi tuutorointi on äärimmäisen tärkeää kouluissa. Se päivä oli hirvittävä. En tuntenut Turkua ja onneksi sain kyydit: en ollut matkustanut Fölillä vielä kertaakaan.

Tuutorin tehtävänä on auttaa. Avunsaajan ei aina myöskään tarvitse olla se oma tuutoroitava.

Tuutori tuntee koulun järjestelmät ja tietää, mistä saada tietoa. Onko käytävillä haahuilemassa opiskelija, joka ei löydä luokkaa? Avataan Tuudo ja katsotaan kartasta yhdessä, missäs tämä luokka nyt onkaan. Aloittiko opiskelija myöhässä, eikä ehtinyt kampuskierrokselle mukaan? Käydään kiertämässä kampus ja ohjataan mukaan oman luokan viestintäkanaviin. Tuutoria voi aina nykäistä hihasta.

Tuutorin rooli oman tuutoroitavan ryhmän seassa on tukea ryhmäytymistä ja havaita ongelmatilanteita. On myös tärkeää, että tuutori kuuntelee saamaansa palautetta. Itsensä kehittäminen ja oppiminen on iso osa tuutorointia. Tuutorikoulutuksesta päässeenä mä en tiennyt oikeasti mitään, mitä tulisi olemaan edessä. Meillä oli onnellinen tilanne: Koronaa ei ollut, saimme järjestää ihan oikeat orientoivat päivät.

Oman ryhmäytymisen lomassa me suunniteltiin orientoitavia päiviä, autettiin pääsykoepäivänä ihmisiä pääsemään oikeaan paikkaan ja järjestettiin kesällä tapaaminen aloituspaikan vastaanottaneille. Lopulta tuli elokuun loppu. Orientoivien päivien aikana tehtiin oikeastaan sitä kaikkea, mitä aiempinakin vuosina on tehty meidän alalla: Aloittavilla oli paljon infoja, me kierrätimme heitä ympäri koulua ja kaupunkia. Lisäksi meillä oli boostcamp, jossa ryhmät pääsivät oikeasti ryhmäytymään. Mä en itse ole kuullut negatiivista palautetta meidän ryhmältä. Mutta tiedän, että näin ei aina ole ja se palaute saattaa tulla auttamattoman myöhään!

Aloittavien opiskelijoiden kannalta on erittäin tärkeää, että palaute tulee ajoissa.

Me voidaan viedä asioita eteenpäin ja vaikuttaa tilanteeseen. Tuntuuko Sinusta, että teidän ryhmä kaipaisi hetken yhdessä, poissa kouluarjesta?
Kerro siitä omalle tuutorillesi, pääsette varmasti ratkaisuun, joka auttaa Teidän ryhmähenkenne parantamiseen.
Tuutorit voivat myös tehdä yhteistyötä yhdessä VIP-opiskelijoiden kanssa. VIP-opiskelijat ovat kuitenkin mukana luokan arjessa ja näkevät paljon paremmin tilanteen kuin tuutorit tai yksittäinen opiskelija. Mutta ryhmäytymistä ei mielestäni voi olla liikaa.

Mä tykkään siitä työstä, mitä me tuutorointisektorilla TUOn puolesta tehdään ja haluan omasta puolestani taata jokaiselle aloittavalle opiskelijalle parhaan mahdollisen lähtökohdan oman tuutorin kohtaamiseen. Haluan olla mukana kehittämässä tuutorointia paremmaksi ja kannustaa tuutoreita olemaan parhaita mahdollisia tuutoreita omina itsenään. Tuutorin pitää myös muistaa se, että erilaisuus on voimavara ja sitä tulisi hyödyntää ja tuutoreiden tehdä yhteistyötä nimenomaan aloittavien opiskelijoiden hyväksi.