Vaikuttamismahdollisuudet Turussa

Blogi

Usein sanotaan, että opiskelijoiden osallistaminen yhteiskunnan päätöksentekoon on tärkeää. Samassa lauseessa mainitaan myös, että opiskelijoiden tulee itse vaikuttaa yhteiskuntaan sekä päätöksentekoon. Kysymys kuuluukin, onko tähän mahdollisuus ja onko tällä kaikella työllä mitään konkreettista merkitystä?

Opiskelijavaikuttajat, opiskelijavaikuttaminen, lobbaaminen, tärkeily ja niin edelleen. Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Se on kuitenkin totisinta totta, että se on jokapäiväinen osa yhteiskuntaamme, sekä päätöksentekoa. Päätöksenteossa sen voi huomata esimerkiksi siinä, että kaupunginvaltuustossa valtuutettu käyttää puheenvuorossaan jonkin tahon tuottamia argumentteja, esim. miksi, jokin asia kuulusi mennä näin. Toisaalta myös voimme olla varmoja, että melkein aina kun valtuustossa tehdään päätöksiä, jotka koskevat opiskelijoita, on opiskelija- ja/tai ylioppilaskunta käynyt kertomassa opiskelijoiden mielipiteen liittyen päätökseen. Tästä voimme esimerkkinä pitää vaikuttamistyötä, kun Turussa meinattiin säästötoimenpiteenä laittaa opiskelijat maksamaan sairaanhoidosta. Näin ei kuitenkaan tapahtunut koska valtuustoryhmille käytiin kertomassa kuinka huono päätös tämä olisi. Eli, taas oli vaikuttamisella hyötyä.

No millaisia vaikuttamismahdollisuuksia sitten Turusta löytyy opiskelijoille? Paljastan salaisuuden nyt teille, niitä löytyy loputtomasti! Suomi on yhdistysten ja kansalaisaktiivisuuden luvattu maa. Täältä löytyy jokaiselle jotain, jos vain haluaa olla mukana auttamassa tai tekemässä.

Opiskelijoille yksi helpoimmista tavoista päästä mukaan on liittyä TUOn jäseneksi ja osallistua edustajistovaaleihin. Tämän kautta pääsee vaikuttamaan siihen, että minkälaista vaikuttamista opiskelijakunta tekee. Toisaalta voit myös lähteä koulutusalayhdistyksen toimintaan mukaan ja päästä sieltä vaikuttamaan meidän kaikkien yhteisiin asioihin. Jokainen toimija sekä yhdistys kaipaa aina uusia ajatuksia ja ideoita toimintaa kehittämään.

Myös ympäri kaupunkia löytyy monenlaista erilaista yhdistystä, joihin liittyy opiskelijapolitiikkaa, politiikka yleisesti, eläinten asioiden edistämistä ja vaikka mitä. Omia mielenkiinnonkohteita vastaava yhdistys tai toimija löytyy aivan varmasti. Nyt vaaditaan sitä rohkeutta vain lähteä mukaan ja siihen kannustan teistä jokaista.

Story time!

Itse aloitettuani AMK-opinnot satuin kiinnostumaan vaikuttamisesta. Nopeasti löytyi itselleni sopiva paikka, missä sitä voisin tehdä. Vuosi meni nopeasti ja jatkokausi houkutteli. Päädyin sitten jatkamaan opiskelijakunta TUOssa edunvalvonnan parissa, mutta matkaan tarrautui mukaan myös toinen pesti Turun Kokoomusopiskelijoista. Opiskelijapolitiikka ehti pääsemään lähelle sydäntä ja siksi halusin päästä myös toiseen paikkaan, missä vaikuttaa.

Yhteenvetona = Opiskelijavaikuttaminen kannattaa aina, lähe mukaa! ;)