Vierasblogi: Opiskelija, näin pääset alkuun sijoittamisessa

Blogi

Sisältöyhteistyö VertaaEnsin.fi-sivuston kanssa.

Sijoittaminen voi tuntua mahdottomalta yhtälöltä opiskelun kanssa, varsinkin kun opiskelijaelämän tavoitteena on yleensä säästää kuluissa. Voiko opiskelija onnistua elämään säästeliäästi, mutta sijoittaa rahojaan järkevästi rahastoihin tai osakkeisiin? Jos on tarpeeksi huolellinen talousasioissa ja tekee taustatyönsä hyvin, voi sijoittamaan ryhtyä jo opiskeluaikana.

Aikaa ajatellen sijoittaminen olisi kannattavaa aloittaa mahdollisimman nuorena, aika kun on sijoittajan paras ystävä. Mitä aikaisemmin sijoittamisen pääsee aloittamaan, sitä kauemmin sijoitukset ehtivät kasvaa korkoa korolle.

Opiskelu itsessään on jo sijoitus omaan tulevaisuuteen ja omaan henkiseen pääomaan. Säästämällä ja sijoittamalla opintojen aikana on kuitenkin mahdollisuus myös kerryttää pääomaa sen sijaan, että opiskeluajan jälkeen olisi täysin miinuksella.

Mitä valintoja opiskelija voi tehdä saadakseen rahaa säästöön myös sijoittamista varten?

Sijoittamisen aloittamiseen ei välttämättä tarvitse suuria summia. Alkuun pääsee aloittamalla säästämisen ja sijoittamalla vaikka pienen, itselle sopivan summan joka kuukausi. Laita välittömästi sivuun pieni summa, kuten aluksi 10–30 € / kk, ja kasvata summaa porrastetusti.

Sijoittaminen ja säästäminen eroavat toisistaan siinä, että sijoittamisen tarkoituksena on tuottaa voittoa säästetyille rahoille. Tässä on tietysti omat riskinsä, mutta pidemmällä aikavälillä se on kuitenkin tuottoisaa lähes poikkeuksetta.

Opiskelijoiden suurin menoerä on lähes poikkeuksetta asuminen. Asumiskuluissa säästääkseen on oltava liikkeellä ajoissa. Opiskelija-asuntojen määrä ei yleensä vastaa kysyntää suurimmilla opiskelijapaikkakunnilla, joten moni päätyy asumaan suunniteltua kalliimpaan vuokra-asuntoon.

Jos todella haluaa säästää asumiskuluissa, on syytä harkita kimppakämppää tai huonetta solusta. Suomalaiset opiskelijat tuntuvat suosivan yksiössä asumista, kun taas muissa maissa, joissa opiskelua ei tueta rahallisesti, yksin asuminen ei tulisi kuuloonkaan.

Valitsemalla asunnon jakamisen muiden kanssa, säästää parhaillaan satoja euroja kuussa verrattuna yksin asumiseen. Vuokran lisäksi muutkin kulut jakautuvat kanssa-asujien kesken.

Kustannustehokkuuden lisäksi kämppisten kanssa asuessa ei tule niin helposti yksinäistä. Sen sijaan, että tarvitsisi lähteä ulos ja käyttää rahaa johonkin aktiviteettiin, voi välillä jäädä kotiin ja keksiä jotakin yhteistä tekemistä. Ateriakuluissakin voi säästää yhdessä kokkaamalla ja ruokaa voi tehdä enemmän kerralla, eikä ruokapöydässä tarvitse istua yksin.

Kilpailuttaminen on tärkeää

Mitä laskujen maksamiseen tulee, kilpailuttamalla sähkö-, netti- ja puhelinliittymäsi säästät myös huomattavia summia. Tämä kannattaa tehdä vähintään vuosittain, sillä tarjoukset ovat usein määräaikaisia ja uusia tarjouksia tulee jatkuvalla syötöllä. Muista kilpailuttaa myös vakuutuksesi.

Mitä paremmin jaksaa perehtyä asiaan ja selata eri palveluntarjoajien tarjouksia, sitä paremman käsityksen saa tarjonnasta. Parhaiten markkinoidun sopimuksen löytää helpoiten, mutta se ei aina ole paras vaihtoehto.

Kertyneet säästöt kannattaa laittaa säästötilille. Näidenkin tilien kuluissa on paljon eroja ja niitä voi vertailla ilmaisella säästötililaskurilla. Tällä työkalulla voi suunnitella säästämistä itselle sopivalla aikatähtäimellä ja vertailla korkoja.

Miten aloittaa sijoittaminen?

Kun on kartoittanut hyvin oman varallisuutensa, voi alkaa miettiä itselleen sopivaa sijoituskohdetta. Sijoittamisen perustana toimii hyvän taustatyön tekeminen. Sijoittamisen eri vaihtoehtoihin kannattaa tutustua hyvin. Ensin täytyy miettiä millaisen riskin on valmis ottamaan ja minkälaisen sijoituksen oma talous kestää.

Tärkeintä on päästä alkuun. Kuten eräs urheiluvälinejätti toteaa ”Just do it.”

Jos päätyy sijoittamaan osakkeisiin, kannattaa sijoituskohteita vertailla mahdollisimman laajasti. Valitun sijoituskohteen tilannetta on hyvä selvittää tarkasti ennen lopullisen päätöksen tekemistä. Hajauttaminen on erittäin kannattavaa, sillä se vähentää sijoituksen riskiä huomattavasti. Markkinariski on kuitenkin aina olemassa.

Ellei ole valmis seuraamaan markkinoita aktiivisesti, kannattaa sijoittaa varmoihin, lähinnä isoihin ja vakaisiin globaaleihin yhtiöihin. Toinen vaihtoehto on sijoittaa rahastoon, jolloin hajauttamisesta ei tarvitse huolehtia itse.

Opiskelijana ei usein voi aina tietää, milloin rahantarve yllättää. Tämän takia sijoituskohteista osan olisi hyvä olla likvidoitavissa, jotta oma talous joustaa opintojen mukana.

Miten sijoittaminen vaikuttaa Kelan opintotukiin?

Opiskelija on velvollinen ilmoittamaan kaikki sijoituksensa ja säästönsä tukia hakiessaan.

Vaikka oma talous olisi tasapainossa ilman lainanottoa, monien mielestä on silti kannattavaa nostaa opintolainaa ja sijoittaa se, sillä opintolainan korko on pieni. Valmistuttuaan on myös mahdollista hakea opintolainahyvitystä Kelalta, mikäli täyttää kriteerit. Kriteereinä on esimerkiksi, että on ottanut lainaa vähintään 2 500 euroa ja valmistunut ajallaan.

Kela huomioi veronalaisen tulon, ei verotettavaa tuloa. Osakekaupassa tämä tarkoittaa siis, että Kelaa kiinnostavat myyntivoitot ja osingot. Jos näitä ei nosta opiskeluaikana, ei Kelan kanssa pitäisi syntyä ongelmaa. Kannattaa silti pitää Kela-asiat ajan tasalla ja kysyä, jos on jostain epävarma, ettei takaisinperintä yllätä.

Kirjoittaja Nita Joutsen on VertaaEnsin.fi-sivuston rahoitusasiantuntija.