Yliopistonmäen ja kampusalueen välillä sijaitsee yksi Turun tyhjimmistä raja-alueista

Blogi

Laskutavasta riippumatta itse Yliopistonmäeltä on matkaa Tiedepuiston kortteliin vähintäänkin 500 metriä. Samalla, kun puhutaan kampusten yhtenäisyydestä ja alueen vetovoimasta, ei tällä matkaansa pidemmältä tuntuvalla osuudella sijaitse juuri mitään Vähä-Hämeenkadun ja Itäisen Pitkäkadun välillä. Jos tältä näyttää yhdeksi Turun suurimmista povatun kasvualueen katukuva, eivät kaupungin tulevaisuudennäkymätkään ole ruusuisia. Harvan mielestä alue on muilta kuin urheilupalveluiltaan tai viihtyisyydeltään riittävä, jotta he jäisivät alueelle päivän opintojen loputtua. Harmillista tilannetta korostaa vielä opiskelijahintaisten asuntojen puute Tiedepuiston läheisyydessä. Opiskelijat eivät jää alueelle edes asumaan.

Alueelle pitää saada elämää ja elämäähän alueelle luovat opiskelijat ja yritykset. Yrityselämän business-to-business -puoli on erinomaisesti hallussa, mutta kuluttajille suunnatut toiminnot – kaupat, liikkeet ja juomaravintolat – loistavat uuden kampusalueen välittömässä läheisyydessä lähinnä poissaolollaan. Yrityksiä tästä ei sovi syyllistää, sillä alueen liiketilat ovat kiven alla. Kivijalkaliikkeitä, alueen yhtä lähikauppaa lukuun ottamatta, alueella sijaitsee käytännössä vain Data Cityssä. Toisaalta alueelta puuttuu toistaiseksi myös palveluita, jotka ovat tärkeitä sekä työelämän parissa oleville että opiskelijoille, kuten päiväkodit. Perheellisten opiskelijoiden elämän helpottamisen lisäksi päiväkodit tarjoavat kullanarvoisia harjoittelupaikkoja opiskelijoille. Esimerkiksi entisen Medi-Helin laskeutumispaikan kohdalle rakennettavasta rakennuksesta saisi paraatipaikalla sijaitsevaa kivijalkaliiketilaa Kupittaan ja Yliopistonmäen välisen kuilun kuromiseksi, vaikka valtaosa sen kerrospinta-alasta varattaisiinkin TYKS:n käyttöön.

Opiskelijoiden yhteisille tapahtumille Kupittaan alueella ei ole paikkaa joka olisi sekä sopivan kokoinen että hintainen myös isompia tapahtumia varten. Opiskelijoiden yhteiset kohtaamispaikat vetävät puoleensa myös liike-elämää ja toivonkin, että jonain päivänä yrityselämä ja opiskelijat kohtaavat alueella niin hyvin, ettei työvoimapalveluita Kupittaalla enää edes tarvita. Toisaalta Kelan palvelut alueelta olisi hyvä löytyä, sillä alueella nostaa opintorahaa yli 30000 opiskelijaa ja näistä riittäisi varmasti asiakkaita neuvontapisteillekin. Fölillekin saattaisi olla kannattavaa pitää alueella omaa palvelupistettään, ovathan opiskelijat kuitenkin ahkeria julkisen liikenteen käyttäjiä.

Ylioppilaskylän asuntoihin saattaa pisimmillään Kupittaan kampusalueelta kerääntyä matkaa jo reilusti yli kahden ja puolen kilometrin. Ylioppilaskylä ei sijaitse niin lähellä kampusta kuin ensiksi voisi ajatella ja siksi keskusta vetääkin puoleensa parempien palveluidensa ja liikenneyhteyksiensä takia enemmän opiskelijoita kuin Ylioppilaskylän alue. Opiskelijahintaista asumista kaivataan kipeästi myös Kupittaan kampuksen välittömään läheisyyteen ja kaikkein luotettavimmin tätä pystyy tarjoamaa Turun Ylioppilaskyläsäätiö. Tämä vaatii lähinnä päätöksiä alueen kaavoituksen suhteen. Myös Itäharjun kehityksen tulee palvella opiskelijoiden kasvavaa asumistarvetta alueella.

Kaupungin suunnitelmat Tiedepuiston ja Kupittaan osalta ovat kunnianhimoisia ja hyvä niin. Alueen potentiaali riittää mullistamaan koko Turun kaupungin vetovoimaisuutta, mutta kauniiden visioiden lisäksi tarvitaan rohkeutta ja yhteistä tahtotilaa sen toteuttamiseksi parhaalla mahdollisella tavalla. Opiskelijoita ei ole unohdettu alueen visiossa – eikä meitä sovi unohtaa sen jatkokehittämisessä tai toteutuksessakaan.

Tämä on toinen osa laajemmasta julkaisusarjasta liittyen Ryhmä 40 000:n Turun kaupunginvaltuutetuille järjestämään Kupittaan kampusalueen Walking Touriin. Sarjassa käsitellään samoja aiheita, joista myös tapahtumassa puhuttiin.

Kuva: Turun Kaupunki/Jaska Poikonen