Perintäkirje valtion tervetulolahjana ulkomaalaisille tutkinto-opiskelijoille

Globaali kilpailu kansainvälisistä opiskelijoista on erityisen kovaa, ja lisäksi kansainvälistymistä opinnoissa korostetaan todella paljon. Mikä olisikaan helpompi tapa lisätä kansainvälistymistä ja osaajien saapumista Suomeen, kuin vaihto-opiskelu? Tästä näkökulmasta onkin järjetöntä, kuinka outoihin tilanteisiin vasta Suomeen tulleet opiskelijat joutuvatkaan.

Selkein epäkohta syntyy YTHS:n, eli Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön terveydenhoitomaksun perimisestä. Kela toimii tämän maksun kerääjänä ja maksu on pakollinen kaikille opiskelijoille, jotka ovat läsnäolevia suomalaisessa korkeakoulussa. Tämä maksu mahdollistaa sen, että opiskelijoilla on terveydenhoitopalvelut opiskelujensa aikana. Emme kritisoi palveluita vaan tapaa, jolla maksua peritään niiltäkin, ketkä eivät palvelun saatavuuden piirissä ole.

Helpottaaksemme ymmärtämään ongelmaa meillä on antaa konkreettinen esimerkki. Viime syksynä Turun ammattikorkeakouluun tulleilla kansainvälisillä tutkinto-opiskelijoilla ei ollut vielä maahanmuuttoviraston hyväksymää maassaololupaa, eikä näin ollen osoitetta Suomessa. He joutuvat maksamaan maksun, vaikka eivät ole päässeet maahan saatikka saaneet maassaololupaa. Oikeudentajumme mukaan tämä ei ole reilua!

Eikä tässä vielä kaikki. Opiskelija, joka on päässyt maahan tammikuun alussa löytää edestään tilanteen, jossa hänen tulee maksaa terveydenhoitomaksu syksyltä ja tähän päälle perintä, koska hän ei ole maksanut maksua oikeaan aikaan syykuussa, jolloin hän oli vielä kotimaassaan. Kela ei lähetä tietoa tästä maksusta erikseen, mutta muistutuksen se voi postittaa, mutta vain jos henkilöllä on Suomessa osoite. ”Olemme tilanteessa, jossa opiskelijaa rangaistaan ennen, kuin hän kerkeää tekemään mitään” ärähtää hallituksen puheenjohtaja Elias Karjalainen.

Opiskeluiden aloittaminen on valmiiksi stressaava ja jännittävä kokemus, mutta varsinkin vieraassa maassa. Tähän yhtälöön lisätään vielä se, että vastassa tulomaassa odottaa perintäkirje puolen vuoden takaiselle maksulle. Kyse ei ole pelkästä korotetusta maksusta, vaan epätietoisuudesta siitä, mihin kaikkeen tämä vaikuttaa. Pelko esimerkiksi maksuhäiriömerkinnästä voi olla hyvin todellinen.

Selvitimme Kelan kanssa asiaa ja vastauksena toistui vain se, että terveydenhoitomaksuissa on merkitystä vain sillä, milloin opiskeluissa ollaan läsnä. Esimerkiksi viime syksyn osalta Maahanmuuttovirasto ei kyennyt toimimaan tarpeeksi nopeasti ja opiskelijoiden maahanmuuttopäätökset viipyivät. Tämä ei ole opiskelijan vika, vaikka tästä ulkomaalaista tulevaisuuden osaajaa halutaankin rangaista.

Kelan linja oli yksiselitteinen: sillä ei ole väliä, onko henkilöllä maassaololupaa. Maksut maksetaan perintäkulujen kera, jos henkilö on mennyt ottamaan koulupaikan vastaan ja ilmoittautunut läsnäolevaksi. Ensimmäisen vuoden aikana voi lykätä aloitustaan esimerkiksi sairauden, vanhempainvapaan tai puolustusvoimien takia, mutta tämä ylläkuvattu tilanne ei kelpaa lykkäykseen.

Jos siis maahanmuuttovirastolla venyy päätöksien kanssa, kansainvälinen opiskelija voi päättää ottaako hän vastaan opiskelupaikan ja perintäkirjeen vai jättääkö hän vastaanottamatta opiskelupaikkaa. Jos kyseessä on ainoastaan lakitekninen ongelma, niin näkisimme, että vaalien alla voisimme lupauksien sijaan korjata lain heikkouksia. Lainsäätäjillä on valta ja velvollisuus korjata lakia, tässä on erinomainen paikka näyttää minkä takia.

Lisätiedot:
Elias Karjalainen
Chair of the board
elias.karjalainen@opiskelijakunta.net
045 670 5011

Jukka-Pekka Salmela
Vaikuttamisen asiantuntija
jukka.salmela@opiskelijakunta.net
041 312 3874