Hallituksen puheenjohtajan itsenäisyyspäivän puhe

Uutiset

Opiskelijakunta TUO osallistui perinteiseen tapaan muiden Turun opiskelijakuntien, ylioppilaskuntien ja opiskelijajärjestöjen kanssa itsenäisyyspäivän soihtukulkueeseen, jossa opiskelijakunta TUOn hallituksen puheenjohtaja Jukka-Pekka Salmela piti puheen. Puhe on luettavissa kokonaisuudessaan alla.

Hyvää itsenäisyyspäivää,
arvoisat kanssaopiskelijat ja muut paikallaolijat!

Olen saanut kunnian olla laskemassa tälle samaiselle haudalle jo viime vuonna seppeleen. Tämä kunnia on minulle jotain sanoinkuvaamatonta. Minulle on aina ollut suuri kunnia olla juuri suomalainen!

Yhdessä ja yhteisönä – nämä sanat kuvastavat minulle jotain todella keskeistä Suomesta ja suomalaisuudesta. Maa on ollut alkuvuosinaan jakautunut, mutta kun tilanne vaati, täällä taisteltiin yhdessä, tämä maa rakennettiin yhdessä ja tämä maa vietiin maailmalle yhdessä. Talkoohenki oli minun lapsuudessani ja nuoruudessani hyvin läsnä. Pienellä paikkakunnalla kasvaneena opin varhaisessa vaiheessa yhteisön ja yhdessä tekemisen arvon.

Toivon, että tätä kaunista ja suomalaista yhdessä tekemistä ei unohdeta ajassa, jossa lähin ystäväsi on puhelin ja menestyksen salaisuus on itsekäs kyynerpäätaktiikka. Me katoamme toisiltamme ja emmekä kohtaa toisiamme. Yhteisöt kuihtuvat hitaasti tyhjiin ja järjestöt ovat monelle ponnahduslauta työelämän johtotehtäviin. Haluan muistuttaa, miksi olemme täällä ja miksi järjestömme on olemassa. Me olemme vapaita ja me seisomme yhdessä hartiavoimin kynnetyn maan päällä. Toivon, että me nuoret emme jättäisi toisiamme tai ketään muutakaan yksin, vaan olisimme täällä toisiamme varten ja toistemme tukena.

Kansamme jakautui joskus punaisiin ja valkoisiin; nyt se jakautuu häviäjiin ja menestyjiin. Ymmärrän, että menestyjä-häviäjä käsite on vanha ja tämän kaltaista ilmiötä on ollut jo kauan olemassa. Hektinen hekumointimme on kuitenkin mennyt jo sen rajan yli, missä emme enää näe toisiamme.

Nuoret, kanssaopiskelijani, te ette ole ainoat, jotka jättävät toisensa yksin selviytymään. Me emme ole ainoita, joiden tahto on maksimoida oma menestys.

Nuoret, kanssaopiskelijani, meidän on otettava paikkamme tässä yhteiskunnassa. Tämä maa on myös meidän. Itsenäisyys ja vapaus kuuluvat meille. Yhdessä, emme me voi olla toistemme vihollisia.

Tällä sankarihaudalla on monta sellaista henkilöä, jotka tekivät asioita mistä meidän ei tarvitse edes tietää, asioita joita meidän eikä kenenkään meidän jälkeemme toivottavasti tarvitse kokea. Valintoja ja uhrauksia, joiden vuoksi me olemme vapaa ja ylpeä kansa. Sankareita ympäri Suomen maata, eivätkä sankareita olleet ainoastaan ne, jotka kaatuivat. Sodan veteraanit häviävät keskuudestamme. Haluan muistuttaa teitä siitä, että sota ei loppunut näiden ihmisten osalta silloin, kun sota päättyi. Tuo sodan jälkeinen hirviö seurasi ja seuraa heitä vieläkin. Tuo sota jätti kansaamme hirveän jäljen. Sellaisen jäljen, joka ei häviä veteraanien täältä lähdettyä. Jäljen, joka seuraa isältä pojalle, äidiltä tyttärelle. Me tarvitsemme toisiamme, me tarvitsemme ymmärrystä ja me tarvitsemme hyväksyntää.

Lainaan jo edes mennyttä korpraali Aukusti Salmelaa. Hän kävi keskustelun poikansa kanssa tukkimetsässä ja taas kerran hän käsittämättömästä syystä johtuvan joutavanpäiväisen asian takia menetti malttinsa ja alkoi riehumaan keskellä metsää. Tähän hänen poikansa totesi, ettei tuollainen ole normaalia käytöstä. Korpraali Aukusti Salmela totesi ”Sinä et poikani ole koskaan nähnyt minua normaalina”.

Muistetaan auttaa näiden sotien jälkien korjaamisessa sen, minkä vielä voimme. Muistetaan auttaa sitä suurta ikäluokkaa, joka joutui kärsimään sodan rikkomien ihmisten kasvatuksen jättämistä arvista. Muistetaan auttaa sitä seuraavaa polvea, jonka tärkein asia oli työ ja menestys, muistetaan auttaa uutta polvea, joka ei enää tiedä miten he voivat osallistua tähän yhteiskuntaan. Muistetaan auttaa omaa polveamme. Muistetaan olla tässä maassa toinen toisiamme varten.

Olen ylpeä, että me teemme muutoksen. Se on meidän aikamme suunnannäyttäjien työ. Kunnioitetaan mennyttä, arvostetaan nykyistä ja tehdään parempaa tulevaisuutta.

Hyvää itsenäisyyspäivää teille kaikille.