TUOn vappupuhe

Uutiset

Tänäkin vuonna TUOn vappupuhe kuultiin pandemiatilanteen vuoksi Turun Wappuradiossa.

Hallituksen puheenjohtaja Jade Tähtinen piti vappupuheen radiolähetyksessä

”Arvon opiskelijat,

On suuri kunnia päästä pitämään teille Opiskelijakunnan vappupuhe jo toistamiseen.

Vietämme jälleen vappua turvallisesti etänä ja noudattaen kokoontumisrajoituksia. Juhlahumu ja eläväinen opiskelijakulttuuri loistaa tänään poissaolollaan koetellen opiskelijayhteisöämme, sillä vappu on vuoden odotetuimpia juhlia ja opiskeluiden parasta aikaa.

Yhdessä tekeminen ja kokoontuminen opiskelijakavereiden kesken ovat suurimpia tekijöitä kiinnittyä korkeakouluun ja opiskeluelämään. Opiskelukaverit ja yhdessä tekeminen on äärimmäisen tärkeä voimavara ja paras tukitoimi läpi opiskeluvuosien. Meillä on vuoden puuttunut tarvittava tuki ja turva opiskeluissa. Niin suurta resurssia ei ole, jolla voitaisiin korvata sosiaalisien kontaktien ennaltaehkäisemät suuremmat haasteet opiskelussa.

Tänä päivänä voi opiskella ja pitää yhteyttä vaivattomin yhteyksin, mikä helpottaa ajan vaatimaa eristäytymistä. Yhteyden ulkomaailmaan saa sekunneissa ja apua on matalallakin kynnyksellä tarjolla. Muista kysyä kaverilta ’’miten sulla menee?’’. Vaikka kysymys ei tunnu suurelta, sillä voi olla äärettömän tärkeä merkitys.

Jaksamista auttaa, kun joku on tukena. Muista myös kysyä välillä itseltäsi, että miten sulla menee. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on varsinkin opiskelijoilla korostunut viimeisen vuoden aikana, sillä usein opiskelijat asuvat yksin ja sosiaaliset kontaktit normaalisti ulottuisivat opiskelukavereihin. Emme pääse kampuksille tekemään yhdessä ja aina ei tsempeistä huolimatta vaan jaksa. Siksi yhä tärkeämpänä korostuu opiskelijoita yhdistävien toimijoiden rooli.

Opiskelijayhdistykset, opiskelija- ja ylioppilaskunnat järjestävät opiskelijoille erilaisia tapahtumia vappuriehaan. Tänä vuonna olemme nähneet entistä mielikuvituksellisempia toteutuksia vapputapahtumien merkeissä. Jokainen toteutus on ollut uniikki ja kannustanut opiskelijoita osallistumaan etänä tai kokoontua vastuullisesti ja turvallisesti kokoontumisrajoitusten sallimissa määrissä.

Edelleen on erittäin tärkeää pitää turvallisuudesta huolta ja ajatella kokonaiskuvaa. Edelleen on tärkeää välttää kokoontumisia ja yhdessä rakentaa kaikille turvallinen ja mukava juhla. Siksi juhlimme tänään kaikki yhdessä vappua etänä.

Miksi meidän opiskelijoiden tulisi jaksaa?

Me opiskelijat olemme toimineet sitkeästi ja olleet vastuullisia oletuksista huolimatta. Opiskelijat ovat pyrkineet näyttämään esimerkkiä omalla toiminnallaan eri toteutuksin ja tinkien omasta hyvinvoinnistaan. Vaikka opiskelijakulttuuri onkin hävinnyt kaupunkikuvasta – se ei ole hävinnyt ihmisten mielestä. Meidän tulee jaksaa, jotta mahdollisimman pian voimme palata takaisin tuomaan iloa ja elämää kaupungin kaduille. Opiskelijat ovat tärkeä osa kaupunkikuvaa ja sen kulttuuria.

Opiskelijat tulee tunnustaa tärkeäksi osaksi yhteiskuntaamme sekä kaupunkien asukkaita. Emme vaadi, vaan näytämme esimerkkiä ja haluamme olla jatkossakin tuomassa omalta osaltamme kulttuuria, sekä elämää kaupunkiimme. Nyt voimme olla ylpeitä, sekä taputtaa selkään itsestämme ja opiskelukavereitamme.

Ilman opiskelijoita Turku ei olisi sellainen kaupunki kuin se tällä hetkellä on. Opiskelijat edustavat isoa massaa kaupungin asukkaista ja nykyiset opiskelijat luovat myös tuleville sukupolville loistavaa paikkaa opiskella. Me olemme tulevaisuuden osaajat ja tulemme ratkaisemaan monia haasteita – mutta ensin otamme opiskeluajoistamme kaiken irti. On tärkeää, että pääsemme taas kokoontumaan turvallisesti ja pitämään ääntä jopa ärsytykseen saakka. Odotamme kuitenkin maltillisesti rakkaudesta opiskeluitamme, ystäviämme ja kaupunkiamme kohtaan.

Pysytään siis tänään kotona tai rajoituksien mukaisissa ryhmissä vastuullisesti – ja nautitaan taas sosiaalisista kontakteista ja elämästä, kun on sen aika. Jokainen opiskelija ansaitsee kiitoksen jo tähän asti jaksamisesta.

Tänään on aika nauttia tehdystä työstä ja juhlia vappua ja kevättä. Kohottakaamme siis maljamme teille! Kiitos.”