TUOn vappupuhe

Uutiset

Opiskelijakunnan perinteinen vappupuhe kuultiin tänä vuonna Samppalinnan sijaan radioaalloilla.

Hallituksen puheenjohtaja Jade Tähtinen vieraili tänään Turun Wappuradion Vappulähetyksessä.

”Arvon opiskelijat,

On ilo ja kunnia päästä pitämään tänään teille Opiskelijakunnan perinteinen vappupuhe.

Vapun parhaina piirteinä tunnetaan iloinen ja reipas tunnelma. Vappuisin kadut täyttyvät hymyilevistä opiskelijoista ja muista juhlijoista. Tänäänkin on syytä juhlia vappua ja tervetullutta kevättä, mutta on kuitenkin todella tärkeää pysyä kotona.

Opiskelijat viettävät vappua yleensä opiskelukavereiden kesken. Opiskelijayhdistykset, opiskelija- ja ylioppilaskunnat järjestävät opiskelijoille erilaisia tapahtumia vappuriehaan. Tänä vuonnakaan emme ole vapusta luopuneet, vaan haluamme kannustaa jokaista opiskelijaa toimimaan vastuullisesti ja perinteisten menojen sijaan osallistumaan etävapputapahtumiin ja luomaan piknik omaan olohuoneeseen tai parvekkeelle. Yhdessä voimme rakentaa kaikille turvallisen ja mukavan juhlan. Siksi juhlimme tänään kaikki yhdessä vappua etänä.

Vapulla on monet eri juuret ympäri maailmaa ja nimi juontaa juurensa 700-luvulle asti, vaikka liputuspäivä on ollut suomessa vasta 70-luvun lopulta lähtien. Vappuperinteet ovat kehittyneet ajansaatossa ja tänä vappuna saammekin luoda uusia ja luovia ratkaisuja vapun viettoon. Tiedä vaikka vahingossa parveke piknikillä tutustuisit naapuriinkin.
Vappu on myös meille merkki siitä, että opinnot alkavat olla kevään osalta taputeltu ja kesä tekee tuloaan. Otetaan kaikki parhaimmat puolet tilanteesta irti ja nautitaan tulevasta kesästä. Luonto pistää taas parastaan ja nyt on paljon mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen. Liikkuminen on hyväksi meidän kaikkien hyvinvoinnille, niin fyysisesti kuin henkisesti.

Olemme selvinneet hienosti äkillisestä elämänmuutoksesta, yhdessä. Sosiaaliset kontaktit ja opiskelukaverit ovat monelle todella tärkeä osa opiskelijakokemusta ja oman opiskelijaidentiteetin muodostumista. Korkeakouluopiskelijalle opiskeluympäristö ja opiskelukaverit ovat usein todella tärkeä tuki- ja turvaverkosto, osa jopa on muuttanut toiselta paikkakunnalta Turkuun opiskelemaan. Monella opiskelijalla ei välttämättä ole muita sosiaalisia kontakteja päivässä, kuin kanssa käyminen omien opiskelijakavereiden kesken. Onkin todella tärkeää, että kysytte kavereiltanne: Mitä sulle kuuluu?

Opiskeluvuodet ovat usein elämän parasta aikaa ja monelle syntyy elinikäisiä ystäviä. Kehotan ottamaan kaiken irti opiskelusta ja nauttimaan niistä kokemuksista mitä Turulla on antaa opiskelijakaupunkina. Meitä opiskelijoita on laajakirjo ja meitä ei voi luokitella vain yhteen muottiin. Meillä on kuitenkin yksi yhteinen tavoite – olla tulevaisuuden osaajia. Muistakaa siis myös levätä ja hengähtää välillä, jotta yhteiskunta saa raudanvahvoja osaajia – ja te pääsette toteuttamaan unelmianne.

Osaamista on hyvä kartuttaa jatkuvasti ja tulevaisuudessa tarvitaankin monialaista osaamista. Nykyään työmarkkinoill, vielä enemmän kuin ennen, on tärkeää tunnistaa oma osaamisensa ja vahvuutensa. Työelämässä painotetaan oman osaamisen kartuttamista ja hyödyntämistä toimintaympäristöjen muutoksessa.

Opiskelija- ja ylioppilaskuntien toiminta perustuu siihen, että yhdessä muiden tahojen, kuten esimerkiksi korkeakoulujen ja opiskelijajärjestöjen kanssa, pyrimme jatkuvasti mahdollistamaan opiskelijoille mieluisan opiskelukokemuksen, sekä parhaat mahdolliset puitteet toteuttaa itseään yhteiskunnassa.
Nykyinen tilanne varmasti vaikuttaa myös tulevaisuuden toimintatapoihin ja ympäristöön, jossa jatkuvasti toimimme, niin korkeakouluyhteisössä kuin työelämässäkin.

On jännittävää suunnata kohti syksyä ja päästä taas kokemaan uusia haasteita. Tänään on kuitenkin aika nauttia tehdystä työstä ja juhlia vappua ja kevättä. Kohottakaamme siis maljamme teille! Kiitos.”