Oikeusapua ja neuvontaa


TYYn oikeusaputoimikunta tarjoaa maksutonta oikeudellista neuvontaa myös TUOn jäsenille.


Erilaiset oikeudelliset asiat ja ongelmat liittyvät moniin hyvin arkipäiväisiin asioihin, kuten esimerkiksi tietokoneen tai muun tavaran ostamiseen sekä vuokra-, että työsopimuksen solmimiseen ja irtisanomiseen. Näitä esimerkkejä on lukuisia.

Monille, etenkin opiskelijoille, saatetaan tarjota kohtuuttomia vuokraehtoja lainvastaisesti (laissa asuinhuoneiston vuokrauksesta säädetään esimerkiksi, että takuuvuokraa ei saa sopia yli kolmen kuukauden vuokraa vastaavaksi). Vastaavasti opiskelijat törmäävät valitettavan usein työsopimuksiin, joiden ehdot eivät välttämättä ole ihan lain mukaisia.

Oikeusaputoimikunta koostuu oikeustieteen opiskelijoista. Me olemme sitoutuneita auttamaan kaikkia opiskelijoita parhaalla mahdollisella tavalla – parhaan kykymme ja ammattitaitomme mukaan. Olemme tämän vuoden aikana auttaneet lukuisissa erilaisissa asioissa, niin testamenttien, avioehtosopimusten, kauppakirjojen, työ- ja vuokrasopimusten, yritysten perustamisasiakirjojen kuin ainejärjestöjen yhdistyssääntöjen osalta sekä myös neuvoneet näiltä osin erilaisissa riitatilanteissa kuin myös yleisimmissäkin opintoihin ja arkielämään liittyvissä kysymyksissä.

Ota yhteyttä oikeusaputoimikuntaan matalalla kynnyksellä, mikäli jokin asia mietityttää!

HUOM! Oikeusaputoimikunta ei vallitsevan pandemiatilanteen vuoksi tällä hetkellä ota vastaan paikan päällä asiakkaita vaan toimii toistaiseksi etänä (myöskään toimikunnan puhelin ei ole toistaiseksi käytössä). Toimikunta seuraa tilannetta aktiivisesti ja tiedottaa palaamisestaan takaisin normaaleihin päivystyksiin, kun sen aika on.

Toimikuntaan voi edelleen ottaa yhteyttä lähettämällä sähköpostia osoitteeseen: tyy.oikeusapu@utu.fi. Me päivystämme etänä joka keskiviikko klo 18–20.

Mikäli sen sijaan olet kiinnostunut etätapaamisesta toimikunnan kanssa, niin sellainen on mahdollista järjestää, kunhan olet meihin hyvissä ajoin yhteydessä. Voit pyytää etätapaamista lähettämällä viestiä toimikunnan sähköpostiin. Mikäli teillä on muutoin yleisesti kysyttävää oikeusaputoimikunnasta ja sen toiminnasta, voitte olla yhteydessä suoraan oikeusaputoimikunnan puheenjohtajaan Roosa Toivoseen (riwtoi@utu.fi).

Muistathan lähettää sähköpostiviestisi koulun sähköpostistasi, jotta voimme varmentaa oikeutesi tähän palveluun. Kaikki tapaukset ja asiakastiedot ovat luottamuksellisia. Ottaessasi yhteyttä toimikuntaan, listaa ylös asiasi tiedot mahdollisimman yksityiskohtaisesti: mitä tarkalleen on tapahtunut ja milloin ja mikä asiassa mietityttää. Me kysymme lisätietoja, mikäli se on tarpeellista.  Muistathan myös, ettei oikeusaputoimikunta anna rikos- tai vero-oikeudellista neuvontaa eikä laadi asiakirjoja edes välillisesti.

Oikeusaputoimikunta toivottaa oikein mukavaa ja antoisaa syksyä kaikille. Pidetään toisistamme ja oikeuksistamme huolta!