Olemme se kuuluisa seuraava sukupolvi, joka saa osakseen maksajan roolin velanotosta ja siitä seuraavista korkokuluista. Osa meistä on saattanut tuudittautua ajatukseen, että maksajan päivät tulevat tulevaisuudessa, mutta katsoessaan nuorten kohtelua esimerkiksi valtion rahanjaossa, maksajan päivät ovat jo täällä.
Valtio tarvitsee rahaa, jotta voimme ylläpitää hyvinvointivaltiota. Mitä tiukempi rahatilanne on, sitä tärkeämpää on sijoittaa sinne, mistä saamme rahaa tulevaisuudessa. Pitääksemme tulevaisuudessa yllä hyvinvointiyhteiskuntaa, meidän on pakko sijoittaa tulevaisuuteen. Voimme sijoittaa menneisyyteen ja menettää kaiken saavuttamamme tai sijoittaa tulevaisuuteen ja luoda mahdollisuuksia.
Valtiovarainministeriö esitti 6.3 tulleessa Julkisen talouden meno- ja rakennekartoituksessa suuria leikkauksia nuoriin ja koulutukseen. Opiskelijajärjestöt nostivat ääntä tästä järjettömästä opiskelijoiden ja nuorten kurittamisesta. Taitaa olla aika herätä siihen todellisuuteen, että kauniit puheet opiskelijoiden tärkeydestä ja tulevaisuudesta ovat vain puhetta, koska eivät ne ainakaan rahanjaossa realisoidu.
On taas järjetöntä nähdä, kuinka juuri opiskelijat pääsevät ottamaan nyt jo henkilökohtaista velkaa enemmän, jotta voivat mahdollistaa lisävelan oton valtiolle. Tietysti niin, että henkilökohtaisesti velkaantuvat nuoret pääsevät tulevaisuudessa hoitamaan myös valtion velat nousevina veroina ja hintoina. Opiskelijat ovat tärkeitä puheissa, eivät rahanjaossa.
Opiskelijajärjestöt ajavat tällä hetkellä 100 euron korotusta opintorahaan. Tämä on sitä tulevaisuuteen sijoittamista. Suomen viennissä tärkeimpänä asiana nousee koko ajan enemmän osaaminen. Meidän osaamistamme arvostetaan ja juuri monipuolista osaamista tarvitaan tulevaisuuden muuttavassa maailmassa. Kysymys ei ole siitä, onko 100 euroa liikaa vaan onko se tarpeeksi.
Opintorahaan ei korotuksia ole kuulunut ja inflaatio on sitä saanut nakertaa vapaasti. Jos päättäjät todella olisivat opiskelijoiden puolella, opintorahaan tehtäisiin korotus ja se sidottaisiin samaan indeksiin esimerkiksi eläkkeiden kanssa. Jos haluamme aidosti turvata opiskelijoiden taloudellisen tilanteen tulevaisuudessakin, meidän tulee turvata opiskelijoiden etuudet esimerkiksi koronan tai inflaation kaltaisia poikkeustiloja varten.
Kokonaisuudessaan opiskelijat ja nuoret ovat päässeet jo maksajan tehtäviin, eikä tulevaisuus varmasti tule näyttämään paremmalta. Opiskelijoiden tulee ottaa nyt voimakas linja ja lopettaa uskomasta pettyneiden ihmisten luomaan ajatukseen siitä, että äänestäminen ei auta. Valtiomme päättäjien tulisi lopettaa oman eturyhmänsä kumartelu ja uskaltaa ajaa Suomen ja sen tulevaisuuden asemaa. Ei äänien vuoksi, vaan sen takia, että se on oikein. Lopetetaan uskomasta niihin päättäjiin, jotka puheissaan uskovat meihin, mutta rahanjaossa me olemme maksajien puolella.
Lisätietoja:
Elias Karjalainen
Hallituksen puheenjohtaja
elias.karjalainen@opiskelijakunta.net
Jukka-Pekka Salmela
Vaikuttamisen asiantuntija
jukka.salmela@opiskelijakunta.net