Kannanotto: Hallitus, miksi te vihaatte opiskelijoita?

Nykyinen pääministerimme Petteri Orpo vakuutti vielä keväällä demokraattilehdessä, että tulevat leikkaukset eivät tule koskettamaan eläkeläisiä, koulutusta tai turvallisuutta. Hän myös korosti sitä, että opiskelijat kuuluvat osaksi koulutusta. Budjettiriihen tuloksena näemme, että tämä oli pelkkää sanahelinää.

Hallituksen budjettiriihestä nousi esityksiä merkittävistä leikkauksista opiskelijoiden tukiin. Hallituksen esityksenä on esimerkiksi jäädyttää opintotuen sekä yleisen asumistuen indeksit. ”Miten te kehtaatte vaatia nopeasti valmistuvaa ja laadukasta työvoimaa opiskelijoista, joista harvalla on pian enää varaa olla kirjoilla korkeakoulussa” jyrähtää Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUOn hallituksen puheenjohtaja Elias Karjalainen.

Opintotukien tilanne on Suomessa verrattuna muihin pohjoismaihin heikko. Tähän opiskelijajärjestöt ympäri maata vaativat sadan euron kertakorotusta. Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUO esitti, että opiskelijoiden tuet tulee sitoa samaan indeksiin esimerkiksi eläkeläisten kanssa. Tämä indeksiin sitominen olisi suojannut opiskelijat, koska eläkeläisten etuihin ei olla taaskaan tekemässä leikkauksia.

Opiskelijoiden mielenterveyttä ja jaksamista tulee tukea myös toimeentulon puolelta, eikä kädenlämpöisesti puhumalla kevyistä mielenterveyspalveluista. Nämä esitykset osoittavat, että maamme hallitus ei halua edes korjata ongelman aiheuttajaa, vaan pelkästään oireita.

Suomen hallitus haluaa rangaista nuorempaa sukupolvea jo nyt. Sekä huolehtia siitä, että valoisaa tulevaisuutta ei ole tarjolla. Nyt on kysymys maamme tulevaisuudesta! ”Jo nyt nuoret ja opiskelijat joutuvat kantamaan tulevaisuuden taakkaa valtion velasta sekä opintolainoistaan. Ei luoda heille enää lisää taakkaa.” painottaa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUOn vaikuttamisen asiantuntija Jukka-Pekka Salmela.

Hallituksen tulee pitää sanansa ja peruuttaa suunnitelmansa opiskelijoihin sekä koulutukseen tehtävistä leikkauksista. Leikkauksien tulee osua kaikkiin ihmisryhmiin eikä vain tiettyihin – perukaa siis leikkaukset!

Mikään tiedoksianto ei pelasta Suomen hallitusta valheiltaan!

Lisätiedot
Elias Karjalainen
Hallituksen puheenjohtaja
elias.karjalainen@opiskelijakunta.net
045 670 5011

Jukka-Pekka Salmela
Vaikuttamisen asiantuntija
jukka.salmela@opiskelijakunta.net
041 312 3874