Mielipidekirjoitus: Ketä nämä talkoot koskevat?

Helsingin Sanomissa 20.9. sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen perustelee surkeasti sitä, kuinka opiskelijoilta voidaan leikata opiskelijoiden tukia jäädyttämällä niiden indeksit. Ministeri Grahn-Laasonen mainitsee suoraan, että opiskelijoiden jättäminen indeksijäädytyksien ulkopuolelle on todella vaikeaa perustella, koska leikkaukset osuvat lähes kaikkiin tuensaajiin. Kuitenkin eläkeläisten osalta ministeri ilmoitti, että hallitus ei halunnut tehdä sitä ratkaisua, että jäädyttäisi eläkeläisten indeksin. ” Suuri kysymys kuuluukin miksi? Onko syynä pelko, että eläkeläiset suuttuvat eivätkä äänestä enää seuraavissa vaaleissa?” ihmettelee Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUOn vaikuttamisen asiantuntija Jukka-Pekka Salmela.

Olemme jo nyt tilanteessa, jossa Suomen talouden velkaantumista ohjataan nuorille ja opiskelijoille. Hyvinvointivaltion tarkoitus on pitää kaikista huolta, eikä jättää yhtä osaa maksamaan laskua. Tämä tuntuu olevan kuitenkin hallituksen ratkaisu.

Vastauksissaan ministeri Grahn-Laasonen viittaa toistuvasti yhteiseen tulevaisuuteen ja velkakierteen pysäyttämiseen. Meistä kukaan ei ole varmasti sitä mieltä, etteikö velkaantumista täydy saada pysähtymään. Se ei vain näytä onnistuvan näillä toimilla. On sosiaalisesti vaikeaa perustella leikkaukset heikko-osaisilta, kun hyvässä asemassa olevien tilanne jopa paranee ” Miksi nämä talkoot rahoitetaan pelkästään heikko-osaisimpien ja jo valmiiksi köyhyysrajan alapuolella elävien selkänahasta?” kyseenalaistaa Turun ammattikorkeakoulun opiskelijakunta TUOn hallituksen puheenjohtaja Elias Karjalainen

Nämä yhteiset talkoot näyttävät opiskelijan silmissä siltä, että kaikki vastuu ja työ Suomen tulevaisuudesta kaadetaan nuorille ja opiskelijoille. Eläkeläisten nauttiessa indeksien suomasta turvasta, nuorten kuitatessa laskun. Hyvätuloisten tilanne paranee vain entisestään, ilman vaadetta osallistua koko talkoisiin.

Maamme hallitus ei halua tehdä yhteisiä talkoita, muuta kuin sanallisesti. Heidän tavoitteensa on selkeästi hyödyttää vain omaa äänestäjäkuntaansa ja varmistaa omia valintojaan tulevissa vaaleissa. Teitä ei voi kutsua Suomea yhdistäväksi hallitukseksi, vaan jaatte yhteiskuntaa entistä syvempään luokkajakoon.

Nämä talkoot tulee tehdä oikeasti yhdessä!

Lisätiedot
Elias Karjalainen
Hallituksen puheenjohtaja
elias.karjalainen@opiskelijakunta.net
045 670 5011

Jukka-Pekka Salmela
Vaikuttamisen asiantuntija
jukka.salmela@opiskelijakunta.net
041 312 3874